Üdülésijog.hu / Őszintén az üdülési jogokról
Klubok leírásai
Üdülési jogok a legjobb áron
Üdülési jogok tulajdonostól
Szerződés ügyvédi háttérrel
Üdülési jog közvetítés
Partnereink oldalai
360°- 3d termékfotók
360° termékfotó, 3d fotók, forgatható termékfotók, webshop fotók
Suzuki alkatrész
Suzuki bontott alkatrész, Suzuki alkatrészbolt, Suzuki Ignis Suzuki Swift bontó, Suzuki SX4 gyári alkatrész, Suzuki bonto, Suzuki bolt, Suzuki webáruház
Chevrolet alkatrész
Daewoo, Chrvrolet alkatrész, Daewoo bontó, bontott Chevrolet alkatrész
Auto Alkatrész Centrum
Audi, BMW , Citroen, Chevrolet, Daewoo, Ford,Hyundai, Mercedes, Opel, Suzuki, Skoda, Peugeot, Renault autók alkatrész bázisa
Skoda alkatrész
Skoda Felicia, Skoda Fabia, Skoda Octavia, Skoda Superb alkatrészek, bontott, új.
Skoda bontott alkatrészek
Skoda Felicia, Skoda Fabia, Skoda Octavia, Skoda Superb alkatrészek, bontott, új.
Redőny javítás - reluxa felszerelés
Redőny szerelés, redőny javítás, redőnyös, napellenző, gurtni csere árnyékolástechnika, szúnyogháló, napellnező
Víz, gáz, fűtés szerelő, non stop!
Vízszerelés, gázszerelés, konvektor javítás, dugulás, gyorsszolgálat, bojler szerelő duguláselhárítás, azonnal
Digital World
Digitális fényképezőgép kölcsönzés, digitális kamera bérlés, Xbox, Wii bérlés
Index.es
Directorio de vínculos
Mire kell figyelni vásárláskor?
Az eladó hitelt érdemlően igazolja, hogy a megvásárolandó üdülési jog az ő tulajdonában van. Ezt az eredetileg megkötött szerződésen, tulajdoni lapon, befizetési papírokon, külföldi klubok esetében certificate tudja legkönnyebben leellenőrizni, de kérheti a tulajdonost, hogy szerezzen tulajdonosi igazolást a klubtól.
Fenntartási és egyéb költségek:
Fontos hogy a fenntartási költség maradéktalanul be legyen fizetve, vagy a vásárló tudjon az esetleges elmaradásokról. Több klubnál nem engedik addig átírni az üdülési jogot ameddig nincs befizetve minden költség. Nem baj ha tartozás van rajta, csak akkor az árat is annak tudatában kell kialkudni. Többször előfordul, hogy a régi tulajdonos nem tudja befizetni a fenntartási költséget anyagi okok miatt. Ebben az esetben javaslatunk, hogy az adás-vétel 2 lépcsőben történjen. Elsőként az üdülési jog lefoglalása, mellyel ki tudja fizetni a fennmaradó hátralékot, majd a befizetés bizonylat bemutatása után a jöhet a teljes szerződés. Természetesen ügyvéd is bevonható a nagyobb biztonság érdekében. Fontos, hogy 2 – 3 év, be nem fizetett fenntartási költség után a klubok visszavehetik az üdülési jogot!!
Milyen üdülési jogot válasszak?
Lehetőleg olyan szezonban válasszon üdülési jogot, melyet a legtöbbször össze tud hangolni szabadságával, de ha ez változó, akkor is nyugodtan lehet tulajdonos, hiszen az üdülési jogos rendszer használhatósága éppen ebben rejlik. Biztos ön is volt már bemutatáson / prezentáción ahol elmagyarázták a hetek összevonhatóságát, cserélhetőségét térben és időben. Ha nem, keressen fel minket!
Miért előnyösebb tulajdonostól üdülési jogot vásárolni?
Ár, ár, ár. Mint a bevezetőben említettük magánszemélytől vásárolni üdülési jogot semmiben sem tér el, mint a klubtól közvetlenül vásárolni csak az árban.
Ugyan úgy örökölhető, cserélhető és használható, mint bármelyik.
Vásárlással járó költségek:
Magyar hetek esetében (Club Abbazia) dematerializált részvényeket értékesítenek / értékesítettek, ezért az átíráshoz ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Ügyvédi költség cca 30.000-50.000 Ft Az itthoni klubok többsége nem számít fel átírási költséget. Ha RCI tag szeretne lenni, klub tagságit kell befizetnie mely 99 Euro / év
(Az aktuális árakról kérjük, tájékozódjon az RCI hivatalos honlapján www.rci.com )
Számít az hogy RCI tagsággal adják vagy nem?
Nem számít, mert új tulajdonosként Önnek új szerződést / tagságot kell kötnie az RCI-vel, hogy a csererendszert használhassa. Az apartman átírását és a papírok kézhezvételét követően keresse fel az RCI-t, majd a tőlük kapott regisztrációs lapot küldje vissza. Postafordultával megkapja az RCI tagsági kártyát melyen a számsor az Ön üdülőjének adatait tartalmazza. Ezt kérik akkor is, ha cserélni szeretne.
Kék, fehér vagy piros hetet vegyek?
A színek a következőket jelentik: Kék: szezonon kívüli hét Fehér: elő vagy utószezon Piros: főszezon
Kék vagy fehér szezont akkor vásároljon, ha csak azért akar tulajdonos lenni, hogy az RCI csererendszerét használja – kedvező árú bonusz hetek, last minute hetek, cserék.
Piros hetet válasszon akkor, ha főleg főszezonban szeretne nyaralni, vagy nagyobb értékű, magasabb besorolású helyekre szeretné elvinni családját.
Rosszat hallottam róla, szidják az üdülési jogot…
Természetesen előfordul, mint minden nagyobb tételben értékesített terméknél hogy valakinek mégsem nyerte meg a tetszését. Tapasztalataink szerint a gond általában ott van, hogy a tulajdonos nem tudja hogyan kell használni, vagy nem használja és csak nyűg a nyakán. Ha valaki egy szuper autót vásárol, és nem használja, nem tudja hogy kell használni, csak az utcán vagy a garázsban áll, akkor persze hogy fölösleges kiadás, de ez nem az autó vagy a gyár hibája.
Előfordul hogy az értékesítőkkel nincsenek megelégedve, de ez sem az üdülési jognak mint nyaralási rendszernek a hibája, hanem annak a cégnek aki azt a bizonyos jogot értékesíti. Amennyiben úgy dönt, hogy közvetlen a klubtól vásárol üdülési jogot, kérjen írásban minden elhangzó ígéretet! A klub működését illetően az üzemeltető / tulajdonos cég az apartman házra vonatkozó alapító okiratai, a cserékkel kapcsolatban pedig az RCI írásos anyagai irányadóak! Sajnos sokszor olyan családok is vásárolnak üdülési jogot, akik anyagi helyzete nem indokolná a vásárlást ezért nem is tudják kihasználni.
Azonnal kell döntenem a helyszínen, mert már csak kevés ilyen hét van ezen az áron….
Javasoljuk, hogy inkább döntsön megfontoltan, és nézzen körül az eladó hetek oldalon, hogy hasonló üdülési jogot mennyiért kínálnak.
Visszamondás:
Amennyiben Ön klubtól / értékesítési megbízottól vásárolt üdülési jogot a Time Share törvény értelmében 15 napja van lemondani, és a befizetett előleget visszakérni! / Elvileg el sem kérhették volna /
Timeshare szerződés
1. Mi az a timeshare szerződés?
A timeshare szerződés fogyasztó és értékesítő között ingatlanok időben megosztott használati jogának (üdülőhasználati jog) megszerzésére, valamint a használati jog átruházására irányuló magyarországi üzletszerű gazdasági tevékenységre vonatkozó szerződés. Az üdülőhasználati jog megszerzésére irányuló szerződés olyan szerződés, illetve egymással összefüggő több szerződés, amelynek alapján a fogyasztó ellenérték fejében legalább hároméves időtartamra jogot szerez egy vagy több ingatlan ismétlődő, meghatározott időtartamú üdülési vagy lakáscélú használatára. A használati jog lehet közös tulajdon, haszonélvezet, vagy bérlet. A szerződés keletkeztethet tárasági részesedést, szövetkezeti, egyesületi tagságot is. A szerződés alapján az értékesítő köteles átruházni a fogyasztóra a használati jogot, a fogyasztó pedig köteles ellenértéket fizetni, ami megegyezik a használati jog megszerzéséért fizetendő ellenszolgáltatás teljes összegével.
2. Hogyan bizonyosodhat meg arról, hogy jó üzletet kötött-e?
A 90-es évekre ezek a rendszerek Magyarországra is begyűrűztek (előzményként a nyolcvanas években már működött néhány hazai üdülőszövetkezet is), s ügynökeik egyre erőszakosabban próbálták értékesíteni a floridai, kaliforniai, spanyolországi stb. üdülőhasználati jogokat. Mielőtt szerződést kötne, győződjön meg arról, hogy az ide vonatkozó jogszabályok milyen jogokat biztosítanak Önnek. Az üzletkötés biztonságát nagy mértékben fokozza, ha Ön informálódik a szolgáltató cégről és megbizonyosodik arról, hogy az jogosult-e a szerződéskötésre. A 20/1999. (II. 5.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó szerződést ugyanis gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében csak az az értékesítő köthet, aki a rendeletben előírt feltételeknek megfelel, és akit kérelme alapján a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (http://www.mkeh.hu) által vezetett nyilvántartásba bejegyeztek.
3. Hogyan védi a jogszabály a vevők érdekeit?
A hazai jogi szabályozás a fogyasztók érdekeinek védelmében megalkotta a 20/1999. (II. 5.) Kormányrendeletet az ingatlanok időben megosztott használati jogának megszerzésére irányuló szerződésekről. Az értékesítő köteles írásbeli tájékoztatót adni a fogyasztónak. A tájékoztatóban az ingatlan általános leírása mellett egyértelmű, közérthető és főszabályként magyar nyelvű leírást kell adni többek között a következőkről: • az értékesítő, illetve az ingatlantulajdonos cégnevéről, székhelyéről, nyilvántartási számáról, valamint az értékesítés alapjául szolgáló jogviszonyról,
•a használati jog pontos tartalmáról, továbbá annak megszerzéséhez az ingatlan fekvése szerinti állam által előírt feltételekről,
• az ingatlan felszereltségéről, állapotáról, megközelíthetőségéről,
• a használatbavételi, illetve építési engedélyekről,
• az építési munkálatok állásáról,
• a kiegészítő szolgáltatásokról, a közművek, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó alapszolgáltatások igénybevételének feltételeiről,
• a használati jog megszerzéséért fizetendő ellenértékről,
• a használati joggal való rendelkezés feltételeiről,
• az elállás jogáról, annak feltételeiről és arról, hogy az elállási idő lejárta előtt a fogyasztótól semmilyen fizetés nem követelhető, illetve nem fogadható el.
Ha a fogyasztó az Európai Unió valamely tagállamának állampolgára, vagy lakóhelye az Európai Unió valamely tagállamában van, választása szerint az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti állam hivatalos nyelvén kell a tájékoztatót s rendelkezésére bocsátani. Ha a fogyasztó más állam állampolgára, vagy lakóhelye más államban van, az írásbeli tájékoztatót - kérésére - választása szerint az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti állam hivatalos nyelvén kell rendelkezésére bocsátani. Ha az említett államokban több hivatalos nyelv is létezik, a választás joga a fogyasztót ezek tekintetében is megilleti.
4. További tanácsok
A szerződést írásba kell foglalni, és egy példányát át kell adni a fogyasztónak. Főszabályként magyar nyelvű szerződést kell készíteni, ha az ingatlan fekvése szerinti nyelv eltér a szerződés nyelvétől, az ennek megfelelő nyelven készült hitelesített fordítást is készíttetni kell, amelyet át kell adni a fogyasztónak.
Vita esetén az értékesítőt terheli annak bizonyítása, hogy az írásbeli tájékoztatót az előírt nyelven, a szerződés egy példányával, valamint az ingatlan fekvése szerinti hivatalos fordítással együtt átadta a fogyasztónak, valamint hogy a tájékoztatóban szereplő, de a szerződésből kimaradó feltételeket írásban közölte a fogyasztóval.
Az elállás jogánál fogva a fogyasztó a szerződés vagy az előszerződés megkötésétől és egy példányának átadásától számított 15 napon belül indokolási és egyéb kötelezettség nélkül elállhat a szerződéstől vagy előszerződéstől. Az értékesítő az elállási idő elteltéig semmilyen jogcímen nem fogadhat el, illetve követelhet fizetést a fogyasztótól. Az elállási idő 30 napra növekszik, ha az értékesítő a szerződéskötést megelőzően nem, vagy nem a rendelet által előírt nyelven bocsátotta a fogyasztó rendelkezésére az írásbeli tájékoztatót. Az elállást írásban kell közölni az értékesítővel.
A különböző "holiday és vakációs klubok" nem tartoznak a rendelet hatálya alá!
Ezekre az esetekre nem vonatkoznak azok az elállásra vonatkozó jogok, így ott a meggondolatlan szerződéskötés jelentős költségeket okozhat Önnek. Ezek a szolgáltatók olyan a távoli jövőben igénybe vehető nyaralást vagy vakációt ajánlanak Önnek, amely nincs egy konkrét ingatlanhoz kötve. Ne hagyja, hogy anélkül beszéljék rá egy ilyen szerződés megkötésére, hogy pontosan értené mit is ír alá!
Hasonlóképpen nem tartoznak a rendelet hatálya alá - a három évnél rövidebb időre kötött - a hajókra, uszályokra, yachtokra vagy lakóhajókra vonatkozó timeshare szerződések!
(A time share szerződések című rész forrása: Dolceta.eu)